Tunberg, Maria
- Department of Economics, Swedish University of Agricultural Sciences
De svallvågor covid-19 skapat i samhället har riktat fokus mot livsmedelsproduktionen och väckt frågor kring sektorns resiliens. De ekologiska aktörerna strävar efter att producera maten i ett lokalt kretslopp men även de påverkas av externa störningar. Frågan är dock hur de påverkas och hur de hanterar en störning som coronapandemin? För att söka svar på denna fråga genomförde Epok under sommaren 2020 intervjuer med en rad aktörer i den svenska ekologiska livsmedelssektorn.
Syftet med studien är att öka förståelsen för ekologiska aktörers motståndskraft och anpassningsförmåga vid externa chocker. Genom att kartlägga och analysera hur sektorn påverkats av och hanterat coronasituationen identifieras tre viktiga frågor för vidare analys:
Hur påverkas risktagandet bland ekologiska livsmedelsaktörer i tider av kris och vilka förutsättningar behövs för att hantera de risker som uppstår?
Hur kan vi minska den sårbarhet som beroendet av utländska insatsvaror och förädling i andra länder skapar i den svenska ekologiska värdekedjan?
Hur kan stödaktörer ta hänsyn till den heterogena grupp som ekologiska livsmedelsaktörer utgör?
Studien har inte haft för avsikt att måla upp en helhetsbild av resiliens inom den ekologiska livsmedelssektorn utan lyfter fram några röster från sektorn för att exemplifiera hur man upplevt och hanterat den kris pandemin utgör. Genom att samla och återge lärdomar från dessa aktörers upplevelser av perioden februari till juli år 2020 kan vi förstå hur sektorn upplevde och hanterade krisen och därmed fördjupa kunskapen kring motståndskraft och anpassningsförmåga vid externa chocker.
Publisher: SLU Ekologisk produktion och konsumtion, Sveriges lantbruksuniversitet
SDG8 Decent work and economic growth
SDG12 Responsible consumption and production
Food Science
https://res.slu.se/id/publ/114924