Skip to main content
SLU publication database (SLUpub)

Abstract

Ekologisk produktion bygger på en ekocentrisk grundsyn där man värderar naturlighet högt. Detta ledertill ökat fokus på att skapa produktionssystem där djuren kan få utlopp för sina naturliga beteenden. Tillexempel ska djuren ha större ytor att röra sig på, tillgång till bete och utevistelse och ha tillgång till grovfoder.Men det innebär vissa utmaningar. Till exempel leder utevistelse till att djuren i högre grad utsättsför parasiter och vissa moderna raser kan få benproblem när de rör sig mycket i ekologiska system. Dessaoch andra utmaningar behöver den ekologiska branschen adressera, och forskningen fortsätta att belysa,för att ytterligare förbättra djurhälsa och djurvälfärd i den ekologiska djurproduktionen.Den här rapporten sammanfattar den senaste forskningen kring djurvälfärd inom ekologisk djurproduktion.Den behandlar ekologisk mjölk- och nötproduktion, ekologisk får- och lammproduktion, ekologiskgrisproduktion samt ekologisk ägg- och slaktkycklingsproduktion. Sammanfattningsvis diskuterar denvilka målkonflikter som kan uppstå inom ekologisk djurproduktion. Ambitionen är att ge främst forskareoch rådgivare en uppdaterad inblick i hur forskningsbehovet och kunskapsläget ser ut inom området menäven att öka insikten hos beslutsfattare om vilka målkonflikter som finns inom ekologisk djurproduktionoch varför de uppstår.SLU Ekologisk produktion och konsumtion, Epok, har finansierat arbetet med rapporten. Huvudförfattareär Torun Wallgren, SLU, Niels Andresen, HIR Skåne AB och Magdalena Åkerfeldt, SLU. Rapportenbygger på en kunskapssammanställning som påbörjades 2019 av Magdalena. I januari 2020 hölls ett seminariumpå KSLA med titel ”Hur mår djuren i ekologisk produktion?” som gav en del inspel till fortsattarbete med sammanställningen. En vetenskaplig artikel med titel ”Health and welfare in organic livestockproduction systems – a systematic mapping of current knowledge” publicerades senare 2020 i OrganicAgriculture med Magdalena som huvudförfattare. Denna rapport som Torun och Niels färdigställt är enpopulärvetenskaplig skrift baserad på denna artikel.Uppsala april 2022Johanna Spångberg, föreståndare Epok

Published in

Publisher: SLU Ekologisk produktion och konsumtion, Sveriges lantbruksuniversitet

SLU Authors

UKÄ Subject classification

Animal and Dairy Science

Publication identifier

  • eISBN: 978-91-576-9966-4

Permanent link to this page (URI)

https://res.slu.se/id/publ/118805