Skip to main content
SLU publication database (SLUpub)

Report2025Open access

PM – Kartläggning av uppväxtområden för siklöja i Bottniska viken och norra Bottenhavet

Fredriksson, Ronny; Erlandsson, Mårten; Bergström, Ulf

Abstract

Utbredningskartor över olika arters habitat är ett viktigt verktyg och ofta ett centralt underlag inom naturvård och arbetet med att förvalta våra naturresurser i både akvatiska och terrestra miljöer. Att identifiera områden med särskilda naturvärden ger förvaltningen möjlighet att styra verksamheter till mindre känsliga områden och därmed minska risken för skador på viktiga ekosystemfunktioner och den biologiska mångfalden. I kust- och havsförvaltningen är behovet av utbredningskartor över viktiga fiskhabitat stort både på regional och på nationell nivå. Kartorna efterfrågas till exempel för fiskförvaltning, områdesskydd och havsplanering, liksom för hanteringen av tillstånds- och dispensärenden gällande byggnation och vattenverksamhet. Habitatmodellering där man kopplar förekomst av arter i provfisken till olika miljövariabler och på basen av dessa samband identifierar lämpliga habitat är en metod som gör det möjligt att ta fram heltäckande utbredningskartor från provfiskedata. Hos många fiskarter är det speciellt de yngre livsstadierna som är starkt knutna till specifika miljöer. Detta gör dem extra känsliga för påverkan, men samtidigt är dessa livsstadier lämpliga att kartlägga med hjälp av modellering då man han har större möjlighet att koppla förekomst till olika miljövariabler.

I denna studie kartläggs lämpliga uppväxtområden för siklöja i Västernorrland, Västerbotten och Norrbottens läns kustområden. Studieområdet avgränsades till dessa län då man i en tidigare intervjustudie identifierat lekområden för siklöja i dessa (Gunnartz m fl, 2011). Siklöjan är en pelagisk sötvattensfisk och kallvattenart som föredrar lägre vattentemperatur. Den återfinns främst i näringsfattiga insjöar, men förekommer även i de mer utsötade nordliga delarna av Bottniska viken. Precis som för släktingen siken sker leken på hösten, där äggen ligger på botten hela vintern och kläcks först på våren efter, vilket på kusten vanligtvis sker efter islossningen vid en vattentemperatur kring 2-4 grader (Veneranta m fl, 2013a, b.). Siken och siklöjans uppväxtområden påverkas negativt av bland 2(12) annat övergödning, muddringar, sandtäkt och klimatförändringar (Veneranta m fl, 2013; Verliin m fl, 2013; Florin, 2019; Lindén m fl, 2019).

Kartläggningen har utförts med hjälp av ensemblemodellering, en teknik där ett flertal statistiska och maskinlärande modelleringsmetoder kombineras för att få så säkra utbredningskartor som möjligt. Den framtagna modellen bygger på provfisken utförda med yngelnot (ibland kallad landvad), utförda av länsstyrelser, Upplandsstiftelsen och av SLU Aqua, i ett område från Sundsvall i söder till gränsen mot Finland i norr.

Studien ingår i Havs- och vattenmyndighetens projekt Nationell marin kartering (NMK), som har som mål att ta fram heltäckande kartor över bentiska habitat i Sveriges kust- och havsområden.

Published in

Publisher: Havs- och vattenmyndigheten

SLU Authors

UKÄ Subject classification

Ecology
Fish and Aquacultural Science

Permanent link to this page (URI)

https://res.slu.se/id/publ/140527