Skip to main content
SLU publication database (SLUpub)

Report2025Open access

Skattning av fibersmältbarhet med ligninanalyser

Danielsson, Dan-Axel; Murphy, Michael; Takahashi Schmidt, Junko; Larsson, Annie; Nadeau, Elisabet

Abstract

Syftet med denna studie var att undersöka vilka ligninkomponenter som påverkar fibersmältbarheten hos gräs. Fibersmältbarhet analyserades som neutral detergent fiber digestibility med near infrared spektroskopi på förstaskörd av gräs av arterna ängssvingel (Festuca pratensis), rörsvingel (Festuca arundinacea), engelskt rajgräs (Lolium perenne L.), hundäxing (Dactylis glomerata) och timotej (Phleum pratense L. Totalt skördades 14 olika sorter vid två utvecklingsstadier och under två år.

Ligninkomponenterna guaiacyl, syringyl och p-hydroxyfenyl analyserades med pyrolysgaskromografi/masspektroskopi. Lignin analyserades också som acetylbromidlösligt lignin (ABSL) och med nära-infraröd spektroskopi. Hydroxykanelsyrorma kumarsyra och ferulinsyra analyserades med pyrolys gaskromografi/masspektroskopi efter att tetrametylammoniumhydroxid tillsatts.

Syringyl var den ligninkomponent som hade starkast korrelation med fibersmältbarheten. Korrelationen var negativ och starkare ju längre tid som fibersmältbarheten mättes.

Innehållet av hydroxykanelsyror var negativt korrelerat med fibersmältbarheten, när den mättes under kort tid (30 timmar). Fibersmältbarheten påverkades inte av innehållet av hydroxykanelsyror när den mättes under längre tid (120 respektive 240 timmar).

Keywords

fibersmältbarhet; lignin; guaiacyl; syringyl; p-hydroxyfenyl; hydroxykanelsyra; kumarsyra; ferulinsyra; gräs; grovfoder; fibre digestibility; hydrocinnamic acid; p-coumaric acid; ferulic acid grass; forage

Published in

Rapporter från institutionen för tillämpad husdjursvetenskap och välfärd
2025, number: 9
Publisher: Institutionen för tillämpad husdjursvetenskap och välfärd, Sveriges lantbruksuniversitet

SLU Authors

UKÄ Subject classification

Analytical Chemistry
Animal and Dairy Science

Publication identifier

  • DOI: https://doi.org/10.54612/a.1fapm7j52e
  • eISBN: 978-91-8046-600-4

Permanent link to this page (URI)

https://res.slu.se/id/publ/140533