Skip to main content
SLU publication database (SLUpub)

Abstract

Den ekologiska produktionen i Sverige och internationellt har under de senaste 40 åren bidragit till att öka kunskapen om metoder och processer för livsmedelsproduktion utan bekämpningsmedel och mineralgödsel. Grunden för ekologisk produktion bygger på principer om hälsa, ekologi, rättvisa och omsorg. Principer som även är avsedda att inspirera och förbättra hela jordbrukssektorn. Utvärdering av forskning inom ekologisk produktion, både i Sverige och i Danmark, har pekat på att forskningen har bidragit till kunskap och inspiration för en mer hållbar användning av mark och andra naturresurser inom hela lantbruket. Det har fastslagits i den svenska Livsmedelsstrategin 2.0 att “ekologisk produktion kan driva utvecklingen av både maskiner och odlingsmetoder för minskad resursanvändning och ökad avkastning, vilket också kan inspirera den konventionella odlingen”.

Published in

Publisher: SLU Ekologisk produktion och konsumtion, Sveriges lantbruksuniversitet

SLU Authors

UKÄ Subject classification

Food Science
Agricultural Science

Permanent link to this page (URI)

https://res.slu.se/id/publ/141741