Lundin, Ola
- Department of Ecology, Swedish University of Agricultural Sciences
Markens organiska material – mullen – är viktig för en jords bördighet. Ekologiskt odlade jordar har ofta genomsnittligt högre mullhalt och innehåller totalt sett mer organiskt material (och därmed organiskt bundet kol) än konventionellt odlade jordar. De främsta orsakerna till det är att fleråriga gräs-klövervallar är vanligare och att mer organisk gödsel används på eko - logiska gårdar.Den biologiska aktiviteten är genomgående större i ekologiska än i konventionella jordar, med fler mikroorganismer och fler djur i marken. Det beror på mer varierade växtföljder med fler grödor, högre andel baljväxter och att mer organiskt material förs tillbaka till jorden. Även daggmaskar kan gynnas av ekologisk produktion och särskilt av den organiska gödseln.Vallen och tillförseln av stallgödsel i ekologisk produktion bidrar till en stabilare jordstruktur. Mer växtrötter och annat organiskt material stabiliserar jordaggregaten och minskar risken för igenslamning, ytavrinning samt bortförsel av jordpartiklar, växtnäring och organiskt material med vind och vatten.
Publisher: SLU Ekologisk produktion och konsumtion, Sveriges lantbruksuniversitet
Agricultural Science
https://res.slu.se/id/publ/142195