Olsson, Marie
- Department of Plant Breeding, Swedish University of Agricultural Sciences
I detta Faktablad summeras några av de resultat som ett projekt finansierat inom EIP-AGRI (Europeiskt innovationsprojekt) Ökad produktion av livsmedel i Sverige – tillvarata sidoströmmar för innovativa produkter (projekt 2022-2445) har kommit fram till. Projektet har utforskat möjligheter att använda sidoströmmar; broccoliblad och grönkålsstjälk/stam, i olika steg från primärproduktion till nya livsmedelsingredienser och marknad för dessa. Målet har varit att ta fram lagringsstabila ”våta” (dvs inte torkade) ingredienser med god kvalitet, som kan användas som ingredienser i olika maträtter. Idag används inte stora delar av broccoli- och grönkålsplantor, trots att de är näringsrika, utan lämnas att plöjas ned i fält eller sorteras bort efter skörd. Metoder för skördehantering, skördeekonomi, lämpliga processtekniker, livscykelanalys, mikrobiologisk analys och riskbedömning, analys av näringsämnen och bioaktiva ämnen, sensorik och marknadsaspekter har undersökts för dessa sidoströmmar.
LTV-fakultetens faktablad
2025, number: 2025:10
Publisher: Fakulteten för landskapsarkitektur, trädgårds- och växtproduktionsvetenskap, Sveriges lantbruksuniversitet
Food Science
https://res.slu.se/id/publ/142523