Skip to main content
SLU publication database (SLUpub)

Abstract

Matsvinn är ett problem som fått allt mer uppmärksamhet under de senaste åren. Sverige ligger relativt långt fram i arbetet mot matsvinn inom offentliga måltider men det finns mer att göra för att minska det ytterligare. Även om offentliga måltider inte står för den största delen av Sveriges livsmedelsavfall så är det en viktig aktör för att uppnå en mer hållbar livsmedelskedja i Sverige. Syftet med denna litteraturöversikt är att ta reda på hur mycket matsvinnet har minskat (eller ökat) när olika åtgärder för att minska matsvinn i storkök och liknande verksamheter har introducerats. Syftet var även att bedöma om effekten från de olika åtgärder som testats internationellt är möjlig att uppnå om samma åtgärder införs inom offentliga måltider i Sverige. Denna litteraturöversikt, som är en så kallad ”rapid review”, analyserar studier publicerade mellan åren 2016 och 2024 som utvärderar åtgärder för att minska matsvinn, särskilt inom offentliga måltider och liknande verksamheter såsom restauranger, hotell, personalmatsalar och sommarläger. Även studier vars syfte inte har varit att minska matsvinn, men som mätt matsvinn för att studera konsumtion eller för att kontrollera att matsvinnet inte ökar när verksamheten förändras, har inkluderats. Endast studier som följt upp åtgärder genom att väga matsvinnet inkluderades och totalt analyserades 109 studier efter en omfattande urvalsprocess bland 7 940 identifierade publikationer. En majoritet av studierna är utförda i Europa och Nordamerika, men det förekommer även studier utförda i Asien, Sydamerika och Oceanien. De vanligaste åtgärderna som testats och visat sig minska matsvinnet var att göra gäster och personal mer medvetna om svinn genom olika former av skyltar, undervisning, belöningar eller att mäta och synliggöra svinnet. Alla studier visar inte att matsvinnet minskar när åtgärder införs, men det finns minst en studie för varje typ av åtgärd som visar på en minskning. Resultaten varierar stort och det går därför inte att säga att en enskild åtgärd alltid är bättre än en annan åtgärd. Även om det finns belägg för att i princip alla åtgärder som har testats också har fungerat vid något tillfälle, så har de flesta studier brister som gör att resultaten mycket sällan är generaliserbara, alltså att åtgärderna går att införa någon annanstans med samma resultat. Dock är många av de testade åtgärderna redan väl kända genom Livsmedelsverkets handbok för minskat matsvinn och många verksamheter i Sverige har redan infört liknande åtgärder. Baserat på resultaten rekommenderar vi att åtgärder införs där matsvinnet är störst och har störst möjlighet att göra skillnad, då detta tycks vara viktigare än exakt vilken åtgärd som väljs ut.

Published in

Rapport / Livsmedelsverket
2025, number: E 2025 nr 02
Publisher: Livsmedelsverket

SLU Authors

UKÄ Subject classification

Food Science
Environmental Economics and Management

Permanent link to this page (URI)

https://res.slu.se/id/publ/142740