Skip to main content
SLU publication database (SLUpub)

Abstract

Matsvinn är ett växande problem som behöver hanteras för att vi ska kunna nå en hållbar utveckling i samhället. För att minska svinnet behövs olika typer av insatser, även i verksamheter som redan är medvetna om problemet. Svenska skolmatsalar har arbetat med att minska sitt matsvinn under flera år, men behöver fler verktyg för att kunna ta nästa steg. I den här studien testades fyra olika åtgärder som syftade till att minska matsvinnet i skolmatsalar: provsmakningsskedar, en informationskampanj, ett verktyg för att mäta och följa upp tallrikssvinn (tallrikssvinnmätaren) samt ett system för att förutse antal gäster för att kunna hjälpa köken att planera (gästprognosverktyg). Varje åtgärd genomfördes i två skolor, medan sju andra skolor fungerade som jämförelsegrupp. Resultaten av åtgärderna jämfördes med skolornas eget matsvinn innan försöken och med svinnet i jämförelsegruppen. Alla fyra åtgärder ledde till minskat matsvinn på mellan 6 och 44 gram per elev. Dock så lyckades även jämförelseskolorna minska sitt svinn under samma period. Informationskampanjen gav störst effekt på tallrikssvinnet, som minskade med 13 gram per gäst, vilket var 6 gram mer än i jämförelsegruppen. Gästprognosverktyget och tallrikssvinnmätaren hade störst effekt på serveringssvinnet, med minskningar på 34 respektive 38 gram per gäst, jämfört med 11 gram i jämförelsegruppen. Flera åtgärder påverkade även andra typer av svinn än de var tänkta att minska, vilket visar att olika svinnkategorier hänger ihop. För att nå störst effekt bör insatser därför ses i sitt sammanhang och kombineras på ett sätt som stärker helheten. Studien visar att prognosverktyg är ett effektivt sätt att minska serveringssvinn, medan tallrikssvinnmätning och informationskampanjer är användbara verktyg för att minska tallrikssvinn i skolmatsalar.

Keywords

skolmatsalar; måltidsplanering; hållbarhet; livsmedelssystem

Published in

Rapport (Institutionen för energi och teknik, SLU)
2025, number: 132
Publisher: Institutionen för energi och teknik, Sveriges lantbruksuniversitet

SLU Authors

UKÄ Subject classification

Environmental Management

Permanent link to this page (URI)

https://res.slu.se/id/publ/144865