Skip to main content
SLU publication database (SLUpub)

Abstract

Mycket av den mat vi producerar idag slängs eller försvinner innan den ens hinner hamna på tallriken. Denna studie fördjupar sig i matsvinn i butiksled, och utgör en pilotstudie inför ett större svinn-forskningsprojekt vid Sveriges Lantbruksuniversitet (2010-2013). Pilotstudien bidrog till att skapa en överblick över det praktiska arbetet med färskvarusvinn, inklusive det bakomliggande varuflödet, i en modern Willy:sbutik. Den gav också ett stickprov på vilka mängder som svinn-registrerades för de två undersökta avdelningarna Frukt & grönt respektive Kött under några sommarveckor 2010 – 3,4 % respektive 4,1 %. En slutsats från studien var att beställningsarbetet utgjorde grunden för mängden svinn, eftersom detta skede avgjorde hur mycket varor som skulle ledas in i butikens varuflöde. I beställningsarbetet skedde en avvägning mellan att ha välfyllda hyllor, för att stimulera till en hög försäljning, respektive att ha ett lågt svinn. Denna avvägning konkretiserades för varje avdelning i ett svinn-mål, där Frukt och grönt-avdelningen hade ett mål på 2,0 % och Köttavdelningen 2,4 %

Keywords

Butikssvinn; Färskvaror; Livsmedelsbutik; Matsvinn; Varuflöde

Published in

Rapport (Institutionen för energi och teknik, SLU)
2010, number: 025
Publisher: Institutionen för energi och teknik, Sveriges lantbruksuniversitet

SLU Authors

UKÄ Subject classification

Food Science
Environmental Sciences and Nature Conservation

Permanent link to this page (URI)

https://res.slu.se/id/publ/31567