Other publication, 2019
Resurser att utnyttja - hur effektivt är det svenska jordbruket?
Manevska Tasevska, Gordana; Hansson, HelenaAbstract
Effektiviteten i jordbruksverksamhet kan variera i olika regioner i den meningen att resurser utnyttjas mer eller mindre väl. Om effektiviteten ökar, kan produktionsvärdet öka eller kostnaderna minska. För att se om det finns utrymme att öka effektiviteten undersöker vi skillnader i effektivitet mellan svenska län. Vi studerar dels traditionell jordbruksproduktion och dels annan verksamhet kopplad till gårdarna som förädling, turism och entreprenad. Resultaten visar att: - Den traditionella jordbruksproduktionen är lika effektiv oavsett län. Skillnader i effektivitet mellan länen beror istället på verksamheter utanför det traditionella jordbruket. - Rörliga insatsvaror, exempelvis utsäde, foder och energi, används genomgående effektivt i både jordbruk och annan verksamhet, samtidigt som arbetskraftens effektivitet har ökat över tiden. - Det huvudsakliga utrymmet för förbättringar finns i hur befintligt kapital utnyttjas, samt i hur produktionsvärdet inom annan verksamhet kan öka.Keywords
jordbruk; effektivitet; jordbruksverksamhetPublished in
Policy brief / AgriFood Economics Centre2019, number: 2019:12
Publisher: AgriFood Economics Centre
Authors' information
Swedish University of Agricultural Sciences, Department of Economics
Swedish University of Agricultural Sciences, Department of Economics
UKÄ Subject classification
Economics
URI (permanent link to this page)
https://res.slu.se/id/publ/103010