Sidemo Holm, William
- Department of Economics, Swedish University of Agricultural Sciences
Other publication2022Open access
Sidemo Holm, William; Brady, Mark
Att odla ekologiskt istället för konventionellt bidrar till att öka den biologiska mångfalden. Den positiva effekten på biologisk mångfald är särskilt stor i odlingslandskap med få kvarvarande naturliga livsmiljöer som exempelvis naturbetesmarker. Samtidigt har sådana odlingslandskap ofta en hög jordbruksproduktion och därför är också kostnaderna i form av skördebortfall höga vid en övergång till ekologisk odling. I denna studie undersöker vi kostnaderna för att öka biologisk mångfald genom ekologisk odling, och hur dessa påverkas av det omgivande landskapet. Resultaten visar att:
• Ekologisk odling ökar biologisk mångfald (mätt som antalet växtarter) mest kostnadseffektivt i landskap med en liten andel naturbetesmarker.
• Kostnaden för att öka antalet växtarter med ekologisk odling ökar för varje tillkommen växtart.
• Bevarande av naturbetesmarker har en större effekt på antalet växtarter än ekologisk odling.
Policy brief / AgriFood Economics Centre
2022, number: 2022:1
Publisher: AgriFood Economics Centre
Ecology
Environmental Sciences
https://res.slu.se/id/publ/115478