Skip to main content
SLU publication database (SLUpub)

Report2022Open access

Test av stängseltråden RubberGuard Wire

Hedmark, Eva; Frank, Jens; Cardoso Palacios, Carlos

Abstract

RubberGuard Wire är en elstängseltråd som består av tunna metalltrådar överdragna med ledande gummi. Enligt distributörer kortsluts inte tråden till följd av kontakt med exempelvis vegetation och vatten. I den här studien undersökte vi hur den elektriska spänningen i stängseltråden RubberGuard Wire påverkas av kontakt med jord, vatten, mark och våt vegetation. Trådens prestanda bedömdes genom mätning av spänningen under olika förhållanden. Som jämförelse genomfördes parallella experiment med den typ av metalltråd (slät galvad High Tensile tråd (HT-tråd)) som rekommenderas till rovdjursavvisande stängsel.
Experimenten visade att RubberGuard Wire påverkades på samma sätt som metalltråden vid kontakt med jord, vatten, mark och växtlighet. Vår slutsats är att RubberGuard Wire inte presterar bättre än en stängseltråd av metall när den kommer i kontakt med växande vegetation eller andra element som vanligtvis kortsluter elstängsel.

Published in

Rapport från Viltskadecenter
2022, number: 2022:4
Publisher: SLU Viltskadecenter, Sveriges lantbruksuniversitet

      SLU Authors

      • Associated SLU-program

        Wildlife Damage Centre

        Sustainable Development Goals

        Protect, restore and promote sustainable use of terrestrial ecosystems, sustainably manage forests, combat desertification, and halt and reverse land degradation and halt biodiversity loss

        UKÄ Subject classification

        Other Natural Sciences not elsewhere specified

        Permanent link to this page (URI)

        https://res.slu.se/id/publ/118560