Factsheet, 2017
Självrekryterande nötköttsproduktion konkurrerar inte med människans föda
Swensson, Christian; Herlin, Anders HenrikAbstract
Idisslare är mästare på att omvandla foder till näringsrika livsmedel som mjölk och kött. Men hur effektiva är de egentligen. Lönsamhetskraven i modern mjölk- och nötköttsproduktion ställer krav på både högre mjölkavkastning och snabbare tillväxt. Det ställer högre kvalitetskrav på fodret och då inställer sig genast frågan – konkurrerar människor och idisslare om samma föda. Ytterligare en aspekt är att odlingsförhållandena i de nordiska länderna innebär sämre möjligheter att odla proteinrika grödor för människan. Detta Faktameddelande fokuserar på nötköttsproduktion och försöker svara på frågan om dansk och svensk nötköttsproduktion konkurrerar med människan om födan?Keywords
nötköttsproduktion; proteineffektivitet; hållbarhetPublished in
LTV-fakultetens faktablad2017, number: 2017:5
Publisher: Fakulteten för landskapsarkitetektur, trädgårds- och växtproduktionsvetenskapsvetenskap, Sveriges lantbruksuniversitet
Authors' information
Swensson, Christian
Swedish University of Agricultural Sciences, Department of Biosystems and Technology
Swedish University of Agricultural Sciences, Department of Biosystems and Technology
UKÄ Subject classification
Animal and Dairy Science
URI (permanent link to this page)
https://res.slu.se/id/publ/119578