Swensson, Christian
- Department of Biosystems and Technology, Swedish University of Agricultural Sciences
Factsheet2017Open access
Swensson, Christian; Herlin, Anders Henrik
Idisslare är mästare på att omvandla foder till näringsrika livsmedel som mjölk och kött. Men hur effektiva är de egentligen. Lönsamhetskraven i modern mjölk- och nötköttsproduktion ställer krav på både högre mjölkavkastning och snabbare tillväxt. Det ställer högre kvalitetskrav på fodret och då inställer sig genast frågan – konkurrerar människor och idisslare om samma föda. Ytterligare en aspekt är att odlingsförhållandena i de nordiska länderna innebär sämre möjligheter att odla proteinrika grödor för människan. Detta Faktameddelande fokuserar på nötköttsproduktion och försöker svara på frågan om dansk och svensk nötköttsproduktion konkurrerar med människan om födan?
nötköttsproduktion; proteineffektivitet; hållbarhet
LTV-fakultetens faktablad
2017, number: 2017:5
Publisher: Fakulteten för landskapsarkitetektur, trädgårds- och växtproduktionsvetenskapsvetenskap, Sveriges lantbruksuniversitet
Animal and Dairy Science
https://res.slu.se/id/publ/119578