Skip to main content
SLU publication database (SLUpub)
Book, 2022

Julens växter, smaker & dofter : medicinhistoriska och kulturella funderingar

Appelgren, Lars-Erik

Abstract

Glögg, julstjärna, saffran och kryddnejlikor. Bland mycket annat självklara inslag i vårt julfirande. Men varifrån kommer dessa kryddor och växter? Och på vilket sätt ingår de i våra traditioner? Myrra var till exempel en gång i tiden ett mytomspunnet läkemedel. Pomerans hjälpte magen när den var i olag, grankåda kunde användas som sårsalva och misteln var inte bara något man kysstes under. Lars-Erik Appelgren, professor emeritus vid Sveriges lantbruksuniversitet har skrivit en lustfylld kulturell och medicinhistorisk resa från början av våra urgamla jultraditioner fram till modern tid. Fylld av fakta och fiktion, historiska citat, roliga anekdoter och många härliga recept.

Published in


Publisher: Bokförlaget Langenskiöld

    UKÄ Subject classification

    Other Humanities not elsewhere specified

    Publication identifier

    ISBN: 9789198744156

    Permanent link to this page (URI)

    https://res.slu.se/id/publ/119684