Urfolksperspektiv på livsmedelsstrategin
Asztalos Morell, Ildikó; Falk-Eliasson, Isak; Eriksson, RobinAbstract
Trots internationella och nationella förpliktelser att ge urfolk och samer förutsättningar att utöva sin traditionella försörjning, misslyckas staten med att leva upp till dessa. Livsmedelsstrategier från Sveriges nordligaste regioner – där samiska näringsidkare gör sina största bidrag till ekonomin – brister i hur de inkluderar ett samiskt perspektiv på livsmedelsproduktion. Strategierna nämner rennäringen och dess ekonomiska betydelse, men lyfter inte dess strukturella problem. Strategierna diskuterar inte heller andra samiska näringar (fiske, jakt, matförädling) eller statens skyldigheter mot dessa. I arbetet mot ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbara livsmedelssystem finns det möjligheter med att inkludera ett urfolksperspektiv som förbises.
Published in
SLU Future Food Reports2023, number: 22
ISBN: 978-91-8046-803-9, eISBN: 978-91-8046-804-6
Publisher: SLU Framtidens mat, Sveriges lantbruksuniversitet
Authors' information
Associated SLU-program
Future Animal Health and Welfare (until Jan 2017)
SLU Future One Health
SLU Future Food
Sámi and reindeer husbandry related research
Sustainable Development Goals
SDG8 Decent work and economic growth
SDG12 Responsible consumption and production
UKÄ Subject classification
Social Sciences Interdisciplinary
Economics
Publication Identifiers
DOI: https://doi.org/10.54612/a.5m806l8ijt
URI (permanent link to this page)
https://res.slu.se/id/publ/120759