Gren, Ing-Marie
- Department of Economics, Swedish University of Agricultural Sciences
Report2023Open access
Gren, Ing-Marie; Andersson, Hans; Jonasson, Lars; Knutsson, Rickard
Viltköttets värde för att trygga en önskvärd nivå på livsmedelsförsörjningen i en krissituation beräknas genom att kombinera populationsmodeller med skuggprissättningstekniker. Det marginella värdet, eller skuggpriset, av att uppnå en viss försörjningsnivå givet en krissituation skattas via en partiell jämviktsmodell. Studien beräknar värden för älg, rådjur, vildsvin, dovhjort och ren totalt för Sverige och för olika län. Resultaten visar att kött från dessa djurslag kan stå för cirka 10 % av köttkonsumtionen i Sverige, och för 1 % av den lägsta energikonsumtionen hänförligt till samtliga livsmedel i kristider för hela Sverige men kan uppgå till ca 8 % för vissa län. Skuggpriset på vilt vid minimienergibehovet varierar mellan 0,001 och 0,044 kr/kcal (1 och 89 kr/kg slaktvikt) beroende på krisscenario. Som mest uppgår det totala värdet vid aktuella populationer till 5,2 miljarder kr. Värdet varierar stort mellan olika län beroende på storleken på, främst, älg- och vildsvinstammar.
livsmedelstrygghet; viltpopulationer; värde; skuggprismetoden; Sverige
Working Paper Series / Swedish University of Agricultural Sciences, Department of Economics
2023, number: 2023:01Publisher: Institutionen för ekonomi, Sveriges lantbruksuniversitet
Economics
https://res.slu.se/id/publ/126323