Skip to main content
SLU publication database (SLUpub)

Report2023

En fena på att bestämma ålens ursprung : ett pilotprojekt

Jacobson, Philip; Heimbrand, Yvette; Limburg, Karin; Sundin, Josefin

Abstract

Samtliga ålar som sätts ut i svenska vatten är sedan 2009 kemiskt märkta med strontium. För att detektera strontiummärkningen utförs kemisk analys av ålens otoliter (hörselstenar), vilket kräver att ålen avlivas innan en analys är möjlig då otoliterna sitter i ålens huvud. Skulle det gå att ersätta otoliterna för att detektera strontiummärkningen med någon annan typ av vävnad som inte kräver att ålen avlivas?

I detta pilotprojekt undersökte vi om det går att detektera strontiummärkningen i fenorna från strontiummärkta småålar. Vi preparerade och analyserade kemiska sammansättningen i otoliter, bröstfenor och stjärtfenor från 30 strontiummärkta småålar. Strontiummärkningen detekterades för samtliga småålar med deras otoliter men vi kunde inte detektera strontiummärkningen för någon individ med deras fenor.

För ett stort antal fiskarter har fenprover framgångsrikt använts för att analysera skillnader i strontiumkoncentrationer för att kartlägga fiskens vandringar mellan vattenförekomster. Vi kunde inte detektera strontiummärkningen i ålens fenor denna pilotstudie vilket kan bero på strontium inte lagras in i ålens fenor på samma sätt som hos andra fiskar varför deras fenor inte kan ersätta otoliter för att detektera strontiummärkningen. Att vi inte kunde detektera strontiummärkningen kan också bero på att vi använde oss av för små ålar. För att säkerställa att ålens fenor inte kan ersätta dess otoliter skulle ytterligare kemiska analyser behöva utföras för att möjliggöra en jämförelse av strontiumkoncentrationen i fenorna mellan märkta och omärkta ålar av samma storlek och ålder för att säkerställa att fenorna inte kan ersätta ålens otoliter.

Att arbeta och forska för att utveckla icke-dödliga insamlingsmetoder för att detektera strontiummärkningen hos utsatt ål är högst önskvärt då ålen klassas som akut hotad då dess populationsstorlek idag är 1-5 % av vad den var under perioden 1960-1979. Utveckling av icke-dödliga insamlingsmetoder skulle möjliggöra nya typer av utvärderingsstudier gällande ålutsättningar, exempelvis genom att jämföra vandringsbeteende mellan utsatt och naturligt rekryterad ål med exempelvis märkningsstudier som i regel kräver att ålens ursprung är känt innan märkningen sker.

Keywords

Anguilla anguilla; Fenprov; Fältemissionsmikrosond; Icke-dödliga insamlingsmetoder; Kemisk märkning; microXRF; Otoliter; Utsättningar; Strontium

Published in

Energiforsk rapport
2023, number: 2023:936
ISBN: 978-91-7673-936-5
Publisher: Energiforsk AB