Spendrup, Sara
- Department of People and Society, Swedish University of Agricultural Sciences
Report2024Open access
Spendrup, Sara; Tellström, Richard; Fernqvist, Fredrik
I denna populärvetenskapliga rapport presenteras en systematisk sammanställning över faktorer som påverkar konsumenters matval. Resultaten bygger på en så kallad paraplyöversikt, där systematiska litteratursammanställningar används som utgångspunkt för att kunna sammanställa de senare årens omfattande forskning avseende konsumenters matval. Studien är gjord mot bakgrund att våra livsmedelssystem står inför flera stora utmaningar: ohållbar matkonsumtion leder dels till stora folkhälsomässiga följder: negativa hälsoeffekter såsom övervikt, näringsbrister och hjärt- och kärlsjukdomar, med mera. Andra utmaningar är kopplade till livsmedelssystemens negativa bidrag till exempelvis klimatförändringar, biodiversitetsförluster, markerosion, övergödning och utsläpp, bristande djurvälfärd, dåliga arbetsvillkor för lantbruksarbetare, försämrade livsvillkor för lantbrukare och för människor i glesbygd, sårbarhet för kriser, med mera. Dessa negativa effekter påverkar inte bara omvärlden, men påverkar i sin tur även framtidens förutsättningar för att garantera en hållbar och säker livsmedelsförsörjning. Att identifiera och utveckla verktyg som kan användas för att ändra vår livsmedelskonsumtion i hållbar riktning är en viktig åtgärd för ett hållbart livsmedelsystem. En viktig pusselbit i detta arbete är att förstå människors matbeteenden och hur förändrade konsumtionsmönster kan understödjas. Forskningen på området blir mer omfattande och det är av stor vikt att ta vara på den befintliga kunskapen, sätta det i relation till hållbar utveckling, och lyfta fram de förslag och åtgärder som verkligen kan åstadkomma förändring. I denna rapport presenteras resultat från ett större projekt som analyserat och syntetiserat kunskapssammanställningar publicerade 20172021 relaterade till konsumentbeteende, matval och hållbarhet. Kunskapsläget kring dessa aspekter har sammanställts utifrån: 1) Vad påverkar konsumenters matval och hur? 2) Vad kan leda till förändringar i konsumenters matval? Resultatet visar en stor mångfald i vad som har studerats, exempelvis märkningar och effekten av lokal produktion, ekologisk produktion, rättvis handel, djurskydd, certifiering, matlagning/ recept och nya livsmedelstekniker. Det är också tydligt att tillgången på mat och tillgång till hälsosamma och ohälsosamma matalternativ i matmiljön har en effekt på vilken mat som köps. Resultaten visar även ett ökat antal studier som undersöker olika frågor kopplade till hållbarhet, exempelvis konsumenternas val och acceptans av köttalternativ (till exempel växtbaserade proteiner eller insektsbaserad mat). Resultaten har sammanställts i enlighet med den socioekologiska modellen, vilken visar på olika ”systemnivåer” i valet: Omvärldens/matmiljöns påverkan, inklusive den faktiska produkten; den sociala och samhälleliga påverkan; påverkan från familj, vänner och referensgrupper, och slutligen individens personliga egenskaper. Genom att använda modellen kan vi på ett mer konkret sätt peka ut åtgärdsområden som kan främja en hållbarare matkonsumtion. En viktig slutsats är att det är viktigt att nya studier utförs i mer verklighetsnära situationer, i människors vardag. På så sätt kan forskningen ta hänsyn till hur komplext ett matval är och hur konsumentens val påverkas av faktorer som exempelvis tid på dagen och i vilken situation konsumenten befinner sig. En rekommendation är också att kombinera flera olika metoder och ta med forskare från flera olika forskningsinriktningar i studier av konsumenter och matval. Slutligen är det viktigt att påpeka att konsumenter inte får ses som en grupp där alla är lika, utan att det finns skillnader i hur konsumenter reagerar, ofta beroende på vilken situation de är i.
hållbar konsumtion; konsumentbeteende; livsmedelssystem; livsmedelsval; matval
SLU Future Food Reports
2024, number: 28ISBN: 978-91-8046-628-8, eISBN: 978-91-8046-629-5Publisher: SLU Framtidens mat, Sveriges lantbruksuniversitet
SLU Future Food
Food Science
DOI: https://doi.org/10.54612/a.1vtb3t672h
https://res.slu.se/id/publ/131351