Sandström, Alfred
- Swedish Board of Fisheries
Report2002
Sandström, Alfred
Fiskevårdande åtgärder har länge varit ett viktigt inslag i skötseln av bestånden av olika laxfiskar i rinnande vattendrag. I kustområdena har dock sådana åtgärder, med inriktning mot restaurering och bevarande, inte alls förekommit i samma utsträckning. I den mån fiskevård bedrivits har det oftast handlat om utsättningar. En anledning till att den övriga fiskevården halkat efter i kusten är dels att intresset av att gynna icke laxartad fisk, som tex abborre och gädda, tidigare varit lågt samt att kunskapen om potentiella fiskevårdsåtgärder varit bristfälliga. Intresset för kustens sötvattensarter har dock ökat, särskilt inom fritidsfisket, och behovet av restaurering och bevarande av deras lek- och uppväxtmiljöer har fått allt större uppmärksamhet. En anledning är de rekryteringsproblem som dokumenterats längs vissa delar av Östersjöns kust, tex i Kalmar sund.
Detta dokument syftar till att sammanställa den kunskap som finns om lämpliga insatser för att förbättra situationen i störda lek- och uppväxtmiljöer i grunda kustområden och i kustmynnande vattendrag. Avsikten är att de flesta åtgärder som beskrivs ska vara av småskalig karaktär och kunna genomföras av tex lokala fiskevårdsföreningar. De flesta av de beskrivna åtgärderna avser att återställa en naturlig situation som förändrats genom olika störningar. De bör därmed också få ett positivt utfall på den biologiska mångfalden och miljön i stort. Viktiga områden där fiskevårdande och bevarande åtgärder bedöms ha en potential är:
– undanröjande av vandringshinder,
– återskapande av våtmarker och översvämningszoner,
– muddringsingrepp, här förordas en restriktiv och återhållsam hållning,
– ökning av tillgången på leksubstrat och gömslen, dels genom att gynna naturlig vegetation och dels genom att placera ut artificiella strukturer och
– anpassning av fysiska ingrepp till de lekande och uppväxande fiskarnas behov, exempelvis vid storskalig vegetationsbeskärning och anläggning av vägar och hamnar.
Finfo Fiskeriverket Informerar
2002, number: 2003:3
Publisher: Fiskeriverket
Fish and Wildlife Management
Ecology
https://res.slu.se/id/publ/131522