Röös, Elin
- Department of Energy and Technology, Swedish University of Agricultural Sciences
Report2022
Röös, Elin; Zira, Stanley; Salomon, Eva; Åkerfeldt, Magdalena
Syftet med den här studien var att uppskatta klimateffekten ur ett livscykelperspektiv av att introducera gräs-klövervall som ingrediens i foder till grisar i konventionell svensk grisproduktion. Resultaten visar att klimatavtrycket för ett kg konventionellt griskött kan minskas med cirka 13 procent genom att en del av grisarnas traditionella foder byts ut mot vallfoder. Minskningen beror på i) lägre kvävegiva till vall i jämförelse med spannmål och därmed lägre lustgasutsläpp och lägre utsläpp från tillverkning av mineralgödsel, ii) minskad dieselanvändning, iii) högre skörd för vallen jämfört med andra fodermedel och iv) förfruktseffekter från vallodlingen i övriga grödor. Inkluderas den förväntade inlagringen av kol i mark när vall introduceras i en spannmålsdominerad växtföljd, minskar utsläppen med ytterligare 18 procent. Dock är uppskattningen vad gäller inlagring av kol från atmosfären i mark osäker och dessutom är processen reversibel, vilket gör att denna minskningspotential ska beaktas med viss försiktighet. Det finns flera ytterligare fördelar med att föra in vallodling i grisproduktionen inklusive förbättrad välfärd för grisarna, ökad markbördighet, ökad mångfald av odlade grödor på jordbruksmark som kan gynna biodiversiteten och minskad användning av insatsvaror. För att odla och hantera vallen och kunna använda vallfoder i foderstaten till grisar behövs en annan typ av maskinpark och utfodringsanläggning än vad som används traditionellt inom grisproduktion. Sådan teknik bör dock kunna komma på plats snabbt i och med att sådana system redan används inom mjölk och nötköttsproduktionen. Rådgivare inom grisproduktionen behöver också information och kunskap kring vilka vallgrödor som är lämpliga till grisar samt hur tekniska lösningar för skörd, lagring och hantering av ensilage på gårdsnivå bör ske. Mycket av den kunskapen finns att hämta hos mjölk- och nötköttsproducenter
grisproduktion; vallfoder; vallodling; klimatpåverkan; kolinlagring; pig production; grass-clover; ley; forage; climate impact; carbon sequestration
Mistra Food Futures Report
2022, number: 11ISBN: 978-91-8046-772-8, eISBN: 978-91-8046-771-1Publisher: Swedish University of Agricultural Sciences
Animal and Dairy Science
Environmental Sciences related to Agriculture and Land-use
https://res.slu.se/id/publ/131848