Näslund, Joacim
- Department of Aquatic Resources (SLU Aqua), Swedish University of Agricultural Sciences
Report2024Peer reviewedOpen access
Näslund, Joacim; Andersson, Mikael
Fisk utgör en av kvalitetsfaktorerna för att bedöma ekologisk status i svenska vattendrag. VattendragsIndeX (VIX) är idag det huvudsakliga svenska fiskindex som används vid statusklassificering inom den bedömningsgrund som är framtagen för fisk i rinnande vatten. Att ålen (Anguilla anguilla) ofta har en omotiverat negativ påverkan på VIX är ett problem som är känt i områden där ål regelbundet fångas vid elfiske, eftersom fiskfaunans indexbedömda status tenderar att bero på huruvida ål fångas eller ej. I en vetenskaplig utvärdering där ålens effekter på VIX granskades dras slutsatsen att ålens negativa effekt har att göra med artens klassificering som ”tolerant” i VIX-beräkningarna (Näslund m.fl., 2022a ). Dessutom föreslår den vetenskapliga granskningen att expertbedömning av kvalitetsfaktorn fisk borde krävas i de fall där ål fångas. Detta på grund av att ålens negativa effekt på statusbedömning med VIX och målen i ålförvaltningsplanen står emot varandra; det går inte att stärka ålens förekomst i Sverige utan att samtidigt riskera att den ekologiska statusen i många vattendrag minskar (givet att statusbedömningen baseras på VIX). För att underlätta rimlighets- och expertbedömning presenteras här en metod för att undersöka om fångad ål har negativa effekter på statusklassificering med VIX. Detta görs genom att räkna ut två modifierade VIX-värden:
1. VIXMOD1: ålen antas vara en neutral art vad gäller generell tolerans mot olika påverkansfaktorer.
2. VIXMOD2: ålen exkluderas helt från beräkningarna.
Den första modifieringen VIXMOD1 bibehåller ålens bidrag till artmångfalden i provfiskefångsten utan att ålens negativa effekt på VIX (som tolerant art). Den andra modifieringen VIXMOD2 ger det värde på VIX som skulle erhållits givet att ålen inte skulle ha fångats i provfisket. I rapporten presenteras tre exempel där modifierade VIX-värden används i hypotetiska rimlighets- och expertbedömningar. Expertbedömningarna nyttjar dels modifierade VIX-värden, men även information om huruvida ålen förekommer naturligt på platsen, om utplantering av ål har skett, ålens storleksfördelning, huruvida intoleranta arter förekommer och hur vanliga dessa är, samt trendutvecklingen för de vanligast förekommande arterna. VIXMOD1 och VIXMOD2 är i sig inte att beakta som egna index eller sidoindex till VIX, utan huvudsakligen verktyg som kan appliceras för rimlighetsbedömning och som en del av en expertbedömning. De ursprungliga VIX-värdena är inte direkt utbytbara med VIXMOD1 och VIXMOD2 vid rapportering av fisksamhällets status.
elfiske; statusklassificering; toleranta arter; VIX; ål
Aqua reports
2024, number: 2024:6eISBN: 978-91-8046-638-7Publisher: Institutionen för akvatiska resurser, Sveriges lantbruksuniversitet
Fish and Wildlife Management
DOI: https://doi.org/10.54612/a.7c67793892
https://res.slu.se/id/publ/132478