Skip to main content
SLU publication database (SLUpub)

Report2024Open access

Pelagisk fisk i Mälaren 2023

Rogell, Björn; Axenrot, Thomas

Abstract

Sötvattenslaboratoriet vid Institutionen för akvatiska resurser, SLU, genomförde hösten 2023 en hydroakustisk undersökning i fyra delområden av Mälaren. Studien genomfördes mellan 2023-09- 18 och 2023-10-03, och utgjorde en av de hydroakustiska undersökningar som årligen utförs i Mälaren, Vänern och Vättern. De delområden som undersöktes var Ekoln, Granfjärden, Prästfjärden och Görväln. Med kombinationen av hydroakustik och trålning var det möjligt att analysera sex olika kombinationer av arter och åldersklasser (braxen, storspigg, nors 0+, nors >0+, siklöja >0+, och gös >0+). Jämförelser gjordes mellan medelvärdet avseende medelvärden för täthet (antal/ha) de senaste två åren (2023 och 2022) med motsvarande medelvärden för en referensperiod, bestående av de fem föregående åren (2017-2021). För bedömning av rekrytering (0+) utgör norsens numerära dominans en utmaning i analyserna. Därför baseras rekryteringen av siklöja och gös (0+) enbart på analyser av tråldrag, utan uppräkning via den hydroakustiska undersökningen. Resultaten indikerar att:

• Norsbeståndet har varit stabilt under studieperioden med god rekrytering i samtliga områden undantaget Prästfjärden där rekryteringen var lägre än den föregående femårsperioden.

• Fortsatt god rekrytering av gös i Granfjärden.

• Siklöjebeståndet har varit stabilt under studieperioden, undersökningarna 2023 visade att rekryteringen i Görväln var bättre än normalt.

• Den totala biomassan tenderar att minska i Ekoln.

• I Granfjärden var det vid undersökningstillfället 2023 syrebrist under språngskiktet. Detta har sannolikt lett till förändringar av fiskarnas rörelsemönster och djuputbredning vilket i sin tur kan ha lett till att fler fiskar än vanligt detekterades i hydroakustiken.

Keywords

beståndsanalys; resursövervakning

Published in

Aqua notes
2024, number: 2024:23eISBN: 978-91-8046-643-1Publisher: Institutionen för akvatiska resurser, Sveriges lantbruksuniversitet