Larson, Daniel
- Department of Aquatic Sciences and Assessment, Swedish University of Agricultural Sciences
Report2004
Larson, Daniel; Sandin, Leonard
För att på bästa sätt utveckla och förbättra en enskild universitetskurs behöver man inte bara få svar på de frågor som en normal kursutvärdering i slutet av kursen ger. Genom att låta studenterna få svara på frågor om kursen ett par år efter att de läst den, kan en förnyad utvärdering ge svar på frågor som: har kursen bidragit till att ge den f.d. studenten arbete, har man ändrat uppfattning om kvaliteten på kursen (både till det bättre och till det sämre), vilka moment i kursen ser man efteråt var bra och vilka var mindre bra. På Institutionen för Miljöanalys på SLU genomförs 10- poängskursen i Tillämpad Miljöanalys en gång om året. Kursen syftar till att studenterna skall kunna arbeta med frågor som rör miljöanalys i förvaltningar eller inom den privata sektorn.
Samtliga 33 studenter som gick kursen i Tillämpad Miljöanalys våren 2000 (utom en) kontaktades per brev i mitten av november 2003. Till varje student skickades ett följebrev, en enkät, samt svarskuvert, studenterna fick sedan påminnelser efter tre, respektive ytterligare två veckor (då som en förenklad enkät). Enkäten omfattade totalt 20 frågor och kan grovt delas in i tre delar; i) uppgifter om studenten såsom ålder, kön etc, ii) vad studenten sysslat med sedan hon/han gick kursen, om man arbetat med något som relaterar till miljöanalys, eller om det till och med är så att man fått jobb p.g.a. att man gått kursen, iii) hur man idag ser på kursen, olika moment och nyttan med kursen.
Den kompletta enkäten (med 20 frågor) besvarades av 16 studenter, medan den förenklade enkäten (som endast innehåll två frågor) fick fyra svar. Kön, ålder och utbildning hos dem som svarat på den kompletta enkäten motsvarar könsfördelningen och åldersfördelning hos samtliga kursdeltagare. Femton av de 16 studenterna har förvärvsarbetat efter studierna och majoriteten av dem som förvärvsarbetat har haft någon anknytning till miljöanalys i sina arbeten (11 av 16).
Studenternas helhetsintryck av kursen är idag ganska bra. Tre studenter har uppgivit att de är något mer positiva till kursen nu än då de precis hade slutfört den, medan 13 inte ändrat uppfattning. Helhetsintrycket av kursen för dem som svarade på den förenklade enkäten var något mer negativ än för gruppen som helhet. Negativt med kursen ansåg tre studenter var att innehållet överlappade med andra kurser. Två studenter saknade praktiska moment, vilket de hade väntat sig att kursen skulle innehålla eftersom ordet ”tillämpad” ingår i kursnamnet. Kursens allmänbildande innehåll samt informationen om hur myndigheter arbetar upplevdes som särskilt positivt (tre svar). Arbetet med bedömningsgrunder, kursens övergripande perspektiv, projektarbetet och lärarnas insats upplevdes positivt av två studenter vardera.
Tre studenter ansåg att kursen bidragit till att de fått arbete efter studierna, åtta upplevde att så inte var fallet och fem visste inte om det bidragit eller ej. I nuvarande eller tidigare arbete har tio studenter haft viss nytta av kursen Tillämpad Miljöanalys. Helhetsintrycket av kursen var mer positivt nu än vid kursutvärderingen i anslutning till kursen. Däremot uppfattades nyttan av en del moment, samt av det utdelade kompendiet som mindre i den nu utskickade enkäten än vid kursutvärderingen i anslutning till kursen.
Rapport / Sveriges lantbruksuniversitet, Miljöanalys
2004, number: 2004:2
Publisher: Institutionen för miljöanalys, Sveriges lantbruksuniversitet
Learning
https://res.slu.se/id/publ/132775