Sonesten, Lars
- Department of Aquatic Sciences and Assessment, Swedish University of Agricultural Sciences
Report2004Open access
Sonesten, Lars
Institutionen för miljöanalys har av länsstyrelsen i Värmland fått i uppdrag att med hjälp av resultaten från projektet ”Källfördelning av kväve och fosfortillförsel till Vänern och Göta älv” genomföra en specialstudie av Ölman och Sorkans avrinningsområde. Arbetet ingår som en del i projektet ”Växtnäring och vatten genom Värmland” vid länsstyrelsen.
I arbetet ingår att:
– presentera nuläget för området m.a.p. källfördelning av kväve och fosfor
– redovisa underlagsdata för källfördelningsberäkningarna
– ange vilka mätdata som använts vid kalibreringarna av ”Götaälvsmodellen”
Arbetet baseras på det dataunderlag som har erhållits inom ”Götaälvsprojektet”, vilket innebär att ingen extra kalibrering har utförts för Ölman och Sorkans ARO. Den enda kalibreringspunkt som finns inom avrinningsområdet är det regionala referensvattendraget Ölmans provtagningsplats vid Hult. Totalhalterna av kväve och fosfor för perioden 1985-1990 har använts för att kalibrera källfördelningsmodellen. Dessa och andra resultat från de månadsvisa provtagningarna finns på Institutionen för miljöanalys hemsida (http://www.ma.slu.se).
Övriga delar av underlaget till ”Götaälvsprojektet” baseras på uppgifter från länsstyrelserna och kommunerna i området, samt SCB, SLU och SMHI. Markanvändningsdata härrör generellt från Röda Kartan, men grödofördelningen på Röda Kartans ”Åkermark” har inhämtats från Jordbruksverkets databaser över blockkartor och EU-stödbaserade grödoarealer, IAKS (Integrerat Administrations- och KontrollSystem). Uppgifter på de enskilda avloppens standard har erhållits från Kristinehamns kommun.
Modellen har kalibrerats för perioden 1985-1999 och i grundmodellen beskrivs närsaltsflödena på månadsbasis för hela perioden. Vid uppskattningar av närsalternas källfördelning läggs dock tonvikten på 1999 års utsläpp verkande under perioden 1990-1999, vilket är gjort för att erhålla ett hydrologiskt representativt resultat. För en fullständig beskrivning av ”Götaälvsprojektet” och där i ingående data hänvisas till projektets slutrapport (Sonesten m.fl. 2004).
Det tillgängliga kartmaterialet har inte kunnat ge en entydig bild av ehuruvida Ölman och Sorkan går ihop före utloppet i Vänern eller om de två vattendragen har separata utlopp i sjön. En granskning av flygfoton över utloppsområdet tyder dock på att de båda vattendragen utmynnar i ett våtmarksområde/översvämningsområde vid Vänerns strand. I denna sammanställning har dock de båda vattendragen hållits åtskilda för att underlätta ett eventuellt åtgärdsarbete. Den totala belastningen på Vänern kan erhållas genom att summera transporterna ut från de båda mynningsområdena (ARO 987 och 1003 i tabell 7 och 8).
Rapport / Sveriges lantbruksuniversitet, Miljöanalys
2004, number: 2004:24
Publisher: Institutionen för miljöanalys, Sveriges lantbruksuniversitet
Environmental Sciences
Oceanography, Hydrology, Water Resources
https://res.slu.se/id/publ/132781