Skip to main content
SLU publication database (SLUpub)

Report2008

Möjligheter för ekologisk kycklingproduktion

Bassler, Arnd

Abstract

I denna rapport har jag försökt att kortfattat sammanställa de viktigaste problem och möjligheter som ekologisk kycklingproduktion står inför i Sverige. Rapporten inleds med en kort bakgrundsbeskrivning av den ekologiska kycklingproduktionen och dess förutsättningar. Därpå följer en intervjustudie med tolv olika aktörer inom ämnesområdet, bl.a. några kycklingproducenter, medarbetare från KRAV, före detta Djurskyddsmyndigheten och branschorganisationen Svensk Fågel. De intervjuade ombads bl.a. att rangordna de problemställningar som de ansåg vara de viktigaste inom ekologisk kycklingproduktion. Deltagarna gavs även utrymme att kommentera problemområden. Rapporten avslutas med en diskussion där intervjuns resultat tolkas och ett vidare resonemang kring den ekologiska kycklingproduktionens framtid görs. Rapporten går inte närmare in på hur problemen bör lösas. Vid rangordningen av problemställningarna i intervjun hamnade ’Marknad/ ekonomi’ (”osäker, för höga produktionskostnader”) på första plats. Bedömningen av nuvarande produktion och konsumtion i Sverige samt resultaten av intervjun ger anledning att anta att konsumtionen av ekologisk kyckling kan öka rejält i förhållande till dagens situation. Den ekonomiska delen bedöms dock av några intervjudeltagare som osäker. På andra plats hamnade ’Regler för ekologisk produktion’ (”stelbenta, orimliga”), och på platserna tre till sex ’Djurmaterial’, ’Foder’, ’Livsmedelssäkerhet’ och ’Djurhälsa och djuromsorg’. Dessa rubriker har alla mer eller mindre direkt anknytning till regelverket för ekologisk kycklingproduktion. Regelverket upplevs alltså av många av de intervjuade som ett problemområde, antingen i allmänhet eller i specifika detaljfrågor. Antingen anses reglerna vara orimligt hårda, eller så anses forskningsresultat eller annan erfarenhet saknas för att kraven ska kunna mötas. Det finns en potential för ökad produktion och konsumtion av ekologisk kyckling i Sverige. Svårigheter med bedömningen av marknad och ekonomi (lönsamheten) samt tillämpningen av EU:s och KRAV:s regler för ekologisk produktion liksom slakten av djur från mindre besättningar bidrar dock till osäkerheten inför framtiden

Keywords

Ekologisk produktion; kyckling; slaktkyckling; marknad

Published in

Ekologiskt lantbruk (Uppsala. 1992)
2008, number: 50ISBN: 978-91-85911-63-9Publisher: SLU, Centrum för uthålligt lantbruk

    UKÄ Subject classification

    Animal and Dairy Science
    Veterinary Science

    Permanent link to this page (URI)

    https://res.slu.se/id/publ/23959