Skip to main content
SLU publication database (SLUpub)

Research article2010

Kontroll av salmonella inom svinproduktionen i EU

Wierup, Martin; Vågsholm, Ivar

Abstract

Med vitboken år 2000 prioriterade EU kommissionen livsmedelssäkerheten - säkra livsmedel var en förutsättning för fungerande handel med livsmedel inom EU. Säkra livsmedel kräver säkert foder och kontroll av animalieproduktionen. Salmonella ansågs vara ett hot mot livsmedelssäkerheten och skulle kontrolleras baserat på vetenskap och beprövad erfarenhet. EFSA har nu slutfört en serie av omfattande bedömningar av risken för att konsumenter smittas med salmonella av svinkött. Den slutliga bedömningen överensstämmer med den svenska synen – trappan städas bäst uppifrån. Prioritet ges åt kontroll av foder och uppfödning av avelsdjur och smågrisar - början av livsmedelskedjan. En utmaning för Sverige förefaller vara att stärka forskningen inom salmonella området

Published in

Svensk Veterinärtidning
2010, Volume: 62, number: 8-9, pages: 33-37
Publisher: Svensk Veterinärförbund