Factsheet, 2012
Variationsrika vattenmeloner i södra Afrika
Mujaju, Claid; Sehic, Jasna; Werlemark, Gun; Gustavsson, Larisa; Fatih, Moneim; Nybom, HildeAbstract
På soliga semesterresor till varmare länder, har allt fler svenskar lärt sig att uppskatta de stora, läskande vattenmelonerna. Ingenting släcker törsten bättre, och säkrare, än en generös skiva saftig vattenmelon med sitt karaktäristiska spröda och rosaröda fruktkött. Tillgången är inget problem; det finns knappast något tropiskt eller subtropiskt land (vattenmelon växer bäst vid 20–30 °C) som inte kan erbjuda lokalodlade vattenmeloner. Minst 55 länder producerar vattenmeloner, och den samlade produktionen beräknas till över 100 millioner ton per år. I odlingsanalyser betraktas vattenmelon som en grönsak, och den odlas på drygt 10% av den areal som används till grönsakerKeywords
vattenmelon; Citrullus; DNA-markörPublished in
LTJ-fakultetens faktablad2012, number: 2012:12
Publisher: Växtförädling och bioteknik, Sveriges lantbruksuniversitet
Authors' information
Mujaju, Claid
Swedish University of Agricultural Sciences, Plant breeding and Biotechnology
Sehic, Jasna
Swedish University of Agricultural Sciences, Plant breeding and Biotechnology
Werlemark, Gun
Swedish University of Agricultural Sciences, Plant breeding and Biotechnology
Swedish University of Agricultural Sciences, Plant breeding and Biotechnology
Swedish University of Agricultural Sciences, Plant breeding and Biotechnology
Swedish University of Agricultural Sciences, Plant breeding and Biotechnology
UKÄ Subject classification
Botany
URI (permanent link to this page)
https://res.slu.se/id/publ/40488