Factsheet, 2012
Bra stabilitet hos goda drycker med hög halt naturliga vitaminer och antioxidanter
Rumpunen, Kimmo; Andersson, StaffanAbstract
I detta faktablad sammanfattas resultat av ett partnerskapsprojekt där forskare vid SLU och Lunds Universitet i samverkan med Skånemejerier, Kiviks Musteri och Ideon Agro Food, utvecklat och karaktäriserat modelldrycker som är naturligt rika på vitaminer och antioxidanter baserade på nypon, havtorn och vetegroddolja. Modelldryckerna pastöriserades och förpackades aseptiskt varefter förändringar i innehållet av en rad naturliga vattenlösliga och fettlösliga antioxidanter såsom karotenoider (inklusive pro-vitamin A), askorbinsyra (vitamin C), tokoferoler (vitamin E), olika fenoler och total antioxidativ kapacitet studerades under lagring vid olika temperaturer. Likaså undersöktes dryckernas benägenhet att oxidera.Keywords
nypon; havtorn; vitaminer; antioxidanter; vitamin C; vitamin E; karotenoider; drycker; processning; lagring; stabilitetPublished in
LTJ-fakultetens faktablad2012, number: 2012:34
Publisher: Sveriges Lantbruksuniversitet
Authors' information
Swedish University of Agricultural Sciences, Plant breeding and Biotechnology
Andersson, Staffan
Swedish University of Agricultural Sciences, Plant breeding and Biotechnology
UKÄ Subject classification
Food Engineering
Food Science
Horticulture
URI (permanent link to this page)
https://res.slu.se/id/publ/43703