Other publication, 2014
Svenska nötköttsproducenter kan minska sina kostnader
Carlsson, Cecilia; Manevska Tasevska, Gordana; Rabinowicz, EwaAbstract
Den svenska nötköttsproduktionen minskar och lönsamheten är låg. I denna studie undersöker vi hur mycket svenska nötköttsproducenter skulle kunna minska sina kostnader och hur olika egenskaper hos gårdarna påverkar effektiviteten i produktionen. Resultaten visar att: Svenska nötköttsproducenter kan minska sina rörliga kostnader med cirka 25 % i genomsnitt. Störst besparingar kan göras för foder, energi och djurhantering. Gårdar med god tillgång till bete är generellt mer effektiva. Beteshållning kan kräva en ökad arbetsinsats men denna kostnad vägs upp av lägre foderkostnader. Stora gårdar, mätt i ekonomiska termer, och specialiserade gårdar har större möjligheter till förbättringar än genomsnittet.Published in
Policy brief / AgriFood Economics Centre2014, number: 2014:1
Publisher: AgriFood Economics Centre
Authors' information
Carlsson, Cecilia
Swedish University of Agricultural Sciences, Department of Economics
Swedish University of Agricultural Sciences, Department of Economics
Swedish University of Agricultural Sciences, Department of Economics
UKÄ Subject classification
Economics
Agricultural Science
Other Agricultural Sciences not elsewhere specified
URI (permanent link to this page)
https://res.slu.se/id/publ/51499