Skip to main content
Doctoral thesis, 2014

En blomstrande marknad

Olausson, Inger;

Abstract

Avhandlingen syftar till att fördjupa förståelsen för handelsträdgårdarnas verksamhet och trädgårdsnäringens utveckling i Sverige under perioden 1900–1950. Den är ett bidrag till forskningen om den yrkesmässiga, kommersiella trädgårdsodlingens historia i Sverige efter industrialismens genombrott, vilket är ett eftersatt forskningsområde. Handelsträdgårdar var trädgårdsodlingar med yrkesmässig produktion av grönsaker, blommor, bär, frukt och ettåriga utplanteringsväxter. Det var en intensiv och resurskrävande produktion på friland, i drivbänkar och växthus. Fyra handelsträdgårdar i det som vid tiden var Stockholms län, studeras som fallstudier. Två var herrgårdsträdgårdar med anställd arbetskraft och två enskilda familjeföretag, vilket möjliggör en jämförelse mellan dessa båda typer av handelsträdgårdar. Källmaterialen har bland annat bestått av räkenskaper, korrespondens, dagböcker, fotografier och insamlingen av sådant material utgjorde en del av avhandlingsarbetet. Teorier och begrepp har hämtats från företagsekonomi och entreprenörskap och har använts för att synliggöra, tydliggöra och resonera kring skeenden i fallstudierna. Frågeställningarna rör handelsträdgårdarnas resursbehov, strategier, konkurrenskraft, sortiment och flexibilitet. Några av de teman som behandlas mer ingående är trädgårdsmästarens kunskap och kunskapsuppbyggnad, odling och odlingsteknik, det odlade sortimentet, handelsträdgårdarnas lokalisering, avsättningen av trädgårdsprodukter samt sociala, politiska och ekonomiska förändringar i samhället som påverkade trädgårdsnäringen och dess aktörer. Under tidsperioden ökade efterfrågan av trädgårdsprodukter och både den inhemska produktionen och importen av dessa varor ökade. Under de båda världskrigen begränsades importen vilket gynnade odlingen inom landet. Vid seklets början var närheten till städer och tätorter betydelsefull för att få tillgång till viktiga resurser, framför allt en marknad för avsättningen av de ömtåliga, skrymmande produkterna och tillgång till gödsel, latrin och annat avfall till varmbänkarna. Den ökande konkurrenssituationen för odlarna bidrog till att produktion, odlingsteknik och sortiment förändrades liksom handel och transportsystem. Det organisatoriska avståndet mellan producent och konsument blev längre liksom det i tid och rum. Då mellanhänderna blev fler förändrades kraven på produkterna mot en ökad tålighet och enhetlighet.

Keywords

Hortikultur; Trädgårdsodling; Trädgårdshistoria; Trädgårdsekonomi; Agrarhistoria; Handelsträdgård; Trädgårdsnäring; Trädgårdsmästare; Herrgårdsträdgård

Published in

Acta Universitatis Agriculturae Sueciae

2014, number: 2014:27
ISBN: 978-91-576-8002-0, eISBN: 978-91-576-8003-7
Publisher: Institutionen för ekonomi, Sveriges lantbruksuniversitet

Authors' information

Olausson, Inger
Swedish University of Agricultural Sciences, Department of Economics

UKÄ Subject classification

Economic History
Horticulture
History

URI (permanent link to this page)

https://res.slu.se/id/publ/53190