Strukturomvandling och effektivitet i det svenska jordbruket
Manevska Tasevska, Gordana; Rabinowicz, EwaAbstract
Denna studie undersöker hur det svenska lantbrukets struktur har utvecklats jämfört med ett antal konkurrentländer (Danmark, Finland, Tyskland och Storbritannien) samt hur stukturvariabler såsom företagsstorlek, specialisering, och entreprenörsverksamhet påverkar lantbrukets effektivitet.
Resultaten visar att strukturomvandlingen har gått långsammare än i konkurrentländerna, även om utvecklingsdynamiken skiljer sig påtagligt mellan olika regioner och produktionsgrenar. Snabbast har strukturen förändrats för mjölk- och grisföretag, som också är de mest effektiva. Dessutom visar resultaten att hög specialisering ökar effektiviteten för grisgårdar och att ökad gårdsstorlek och entreprenörsaktiviteter ökar effektiviteten för alla produktionsgrenar.
Published in
Publisher: AgriFood Economics Centre
Authors' information
UKÄ Subject classification
Other Agricultural Sciences not elsewhere specified
Economics
URI (permanent link to this page)
https://res.slu.se/id/publ/63723