Rumpunen, Kimmo
- Department of Plant Breeding, Swedish University of Agricultural Sciences
Hagström, Gun; Rumpunen, Kimmo
Mustens smak påverkas huvudsakligen av fruktsort, mognadsgrad, odlingsfaktorer och årsmån. Must från ett omoget äpple smakar oftast surt och kan ha en sträv och rå smak från stärkelsen som inte hunnit omvandlas till socker. Must från en väl mogen frukt smakar sött eller syrligt beroende på förhållandet mellan socker och syra. Fiber- och polyfenolinnehållet bidrar till både synintryck och smakupplevelse av den färdiga musten. Genom att göra medvetna val och genom att blanda olika muster kan önskad kvalitet uppnås. Även val av tillverkningsmetod påverkar mustens kvalitet och en klar must både ser annorlunda ut och smakar annorlunda än en grumlig must. Här beskriver vi hur du kan påverka mustkvaliteten genom blandning och hur du kan tillverka en klar äpplemust.
äpple, must, blandning, klarning, filtrering, bentonit, gelatin, kiselsol, pektinas
Publisher: Centrum för innovativa drycker, Institutionen för växtförädling, Sveriges lantbruksuniversitet
Horticulture
Food Science
https://res.slu.se/id/publ/67608