Factsheet, 2014
Sensorisk profilering av svenskproducerade vita viner och en omvärldsanalys av svensk vinodling
Lindén, JuliaAbstract
Intresse för att undersöka den sensoriska profilen av svenskproducerade vita viner finns då det är en ny produkt och det råder brist på undersökningar. Det finns även behov av att skapa en utgångspunkt för att underlätta framtida utveckling och beskrivning av den sensoriska profilen av svenskproducerade vita viner. Även genom intervjuer med såväl vinodlare som vinexperter undersöktes de båda gruppernas åsikter om den svenska vinsektorn. Den sensoriska profilen framtagen i den här studien visar att vitt vin producerat från svenskodlade druvor har en frisk, citrus och blommig doft och en frisk smak av citrus och gröna äpple. Genom att se till utvecklingen hos länder med nystartad vinproduktion med liknande klimat som Sverige, som England och Kanada, kan inspiration ges för hur Sveriges vinsektor kan utvecklas.Keywords
vin; svenkt vin; sensorikPublished in
LTV-fakultetens faktablad2014, number: 2014:23
Publisher: Fakulteten för landskapsarkitektur, trädgårds- och växtproduktionsvetenskap, Sveriges lantbruksuniversitet
Authors' information
Lindén, Julia (Darlison, Julia)
Swedish University of Agricultural Sciences, Department of Biosystems and Technology
UKÄ Subject classification
Other Computer and Information Science
Horticulture
Food Science
Other Chemistry Topics
URI (permanent link to this page)
https://res.slu.se/id/publ/68501