Book, 2005
Rosenkvitten – ny frukt för ekologisk odling
Rumpunen, KimmoAbstract
Rosenkvitten är en växt som i allmänhet är mera känd som prydnadsväxt än nyttoväxt. De väldoftande, hårda, gyllengula frukterna används ibland i marmelad men för övrigt har rosenkvitten knappast uppmärksammats som livsmedelsråvara – trots dess intressanta potentialer. I Lettland och i Litauen har intresset varit desto större. Där har man i drygt 30 år odlat liten rosenkvitten (Chaenomeles japonica) i stor skala och använt frukterna för att bland annat tillverka aromkoncentrat och olika drycker. I odlingarna har enbart fröplantor planterats, vilket ger stor variation i plantmaterialet och ojämn kvalitet på frukten. Detta har lett till att efterfrågan på rosenkvitten efterhand minskat och att odlingarna blivit mindre lönsamma. För att utveckla rosenkvitten som fruktbuske startade SLU Balsgård 1992 ett samarbete med växtförädlare i Finland, Lettland och Litauen. Ett mål var att ta fram nya rosenkvittensorter för i första hand ekologisk odling. Ett annat mål var att undersöka rosenkvittenfrukternas innehåll av olika nyttigheter för att kunna bedöma råvarupotentialen. Under åren 1998–2001 bedrevs utvecklingsarbetet som ett EU-projekt där även forskare i Frankrike och Spanien samt ett par svenska företag deltog, däribland Kiviks Musteri. Nu fortsätter utvecklingsarbetet med mål att ta fram än bättre sorter, effektiv förökningsteknik och rationella odlingsmetoder kopplat till produktkvalitet och nya innovativa produkter.Keywords
chaenomeles; japanese quince; organicPublished in
Publisher: Äpplets Hus i Kivik
Authors' information
Swedish University of Agricultural Sciences, Department of Crop Science
UKÄ Subject classification
Horticulture
Publication Identifiers
ISBN: 91-631-6805-7
URI (permanent link to this page)
https://res.slu.se/id/publ/78959