Müller, Cecilia
- Department of Applied Animal Science and Welfare, Swedish University of Agricultural Sciences
Conference paper2017Open access
Müller, Cecilia
Sockerinnehållet i vallfoder är av intresse för några hästgrupper som av olika skäl inte bör utfodras
med foder med hög koncentration av lättlösliga kolhydrater. Vanligt förekommande rekommendationer
för utfodring av sådana hästar är att använda fjolårshö samt att blötlägga vallfodret
före utfodring. Dessa faktorer har tillsammans med konserveringsmetoden undersökts med avseende
på deras inverkan på sockerinnehållet i vallfoder. Från samma vall skördades ensilage, hö-
silage och hö vid samma tidpunkt. De tre fodertyperna lagrades i 3, 6, 12 och 18 månader. Ett
test med blötläggning av vallfodret utfördes under 12 och 24 h. Resultaten visade att ensilering
reducerade sockerinnehållet i högst utsträckning av de testade behandlingarna. Lagringstiden
hade inte någon reducerande inverkan på sockerhalten. Blötläggning reducerade sockerinnehållet
i alla foder, men det var inga stora skillnader i sockerinnehåll mellan foder som blötlagts i 12 eller
24 h. Ensilage hade lägre sockerinnehåll än hö som blötlagts i 24 h. Är målet att producera
vallfoder med lågt sockerinnehåll, bör vallen konserveras som ensilage och inte som hö.
Report from the Department of Crop Production Ecology (VPE)
2017, number: 22, pages: 139-142 Title: Vallkonferens 2017 : konferensrapport : 7-8 februari 2017
ISBN: 978-91-576-9464-5, eISBN: 978-91-576-9464-5
Publisher: Institutionen för växtproduktionsekologi, Sveriges lantbruksuniversitet
Vallkonferens 2017
Animal and Dairy Science
https://res.slu.se/id/publ/80191