Danielsson, Dan-Axel
- Department of Applied Animal Science and Welfare, Swedish University of Agricultural Sciences
Report2025Open access
Danielsson, Dan-Axel; Larsson, Annie; Takahashi Schmidt, Junko; Nadeau, Elisabet
På Svalöv skördades förstaskörd av 5 gräsarter av sammanlagt 19 olika sorter vid 3 skördetidpunkter 2019 och 5 arter, 14 sorter vid 2 skördetidpunkter 2020. Arterna var ängssvingel (Festuca pratensis), rörsvingel (Lolium arundinacea), engelskt rajgräs (Lolium perenne L.), hundäxing (Dactylis glomerata) och timotej (Phleum praense L.)
Gräsen skördades vid begynnande axgång och 10 dagar senare och under 2019 även två dagar innan beräknad begynnande axgång. Gräsen analyserades för olika foderkvalitetsparametrar. Effekt av år, skördetidpunkt och art har studerats. År och skördetidpunkt hade betydelse för de flesta parametrarna. Det fanns ett stort antal artskillnader, men få sortskillnader förutom för tidighet. Timotej innehöll mindre protein, mer lignin och hade lägre smältbarhet, men skördades sist av gräsen. Halterna av lysin och metionin var signifikant lägre i engelskt rajgräs. Engelskt rajgräs hade en annan kolhydratprofil, med lägre halt av kolhydrater som innehåller fiber, och högre halter av kolhydrater som inte gör det. Speciellt var innehållet av fruktan högt i engelskt rajgräs. Engelskt rajgräs hade det högsta energivärdet. Halten av linolsyra varierade mycket mellan arterna. Det var högt hos timotej och lågt hos ängssvingel och rörsvingel. Det var stora skillnader i mineralinnehåll hos de olika gräsen. Rörsvingel hade högre halt hydroxykanelsyror än övriga gräs, beroende på att halten kumarsyra var hög.
ängssvingel; rörsvingel; engelskt rajgräs; hundäxing; timotej; protein; kolhydrater; lignin; hydroxykanelsyror; meadow fescue; Festuca pratensis; tall fescue; Lolium arundinacea; perennial ryegrass; Lolium perenne L.; cocksfoot; Dactylis glomerata; timothy; Phleum pratense L.; protein; carbohydrates; hydroxycinnamic acid
Rapporter från institutionen för tillämpad husdjursvetenskap och välfärd
2025, number: 7
Publisher: Institutionen för tillämpad husdjursvetenskap och välfärd, Sveriges lantbruksuniversitet
Agricultural Science
Animal and Dairy Science
https://res.slu.se/id/publ/139975