Mujaju, Claid
- Department of Plant Breeding, Swedish University of Agricultural Sciences
Factsheet2012Open access
Mujaju, Claid; Sehic, Jasna; Werlemark, Gun; Gustavsson, Larisa; Fatih, Moneim; Nybom, Hilde
På soliga semesterresor till varmare länder, har allt fler svenskar lärt sig att uppskatta de stora, läskande vattenmelonerna. Ingenting släcker törsten bättre, och säkrare, än en generös skiva saftig vattenmelon med sitt karaktäristiska spröda och rosaröda fruktkött. Tillgången är inget problem; det finns knappast något tropiskt eller subtropiskt land (vattenmelon växer bäst vid 20–30 °C) som inte kan erbjuda lokalodlade vattenmeloner. Minst 55 länder producerar vattenmeloner, och den samlade produktionen beräknas till över 100 millioner ton per år. I odlingsanalyser betraktas vattenmelon som en grönsak, och den odlas på drygt 10% av den areal som används till grönsaker
vattenmelon; Citrullus; DNA-markör
LTJ-fakultetens faktablad
2012, number: 2012:12
Publisher: Växtförädling och bioteknik, Sveriges lantbruksuniversitet
Botany
https://res.slu.se/id/publ/40488