Joosse, Sofie
- Institutionen för stad och land, Sveriges lantbruksuniversitet
Forskningsartikel2021Vetenskapligt granskadÖppen tillgång
Joosse, Sofie; Hensle, Lara; Boonstra, Wiebren J. J.; Ponzelar, Charlotte; Olsson, Jens
This article presents fishing in the city for food (FCF) as a trenchant example of urban ecology, and the ways in which urban dwellers use, interact with, and depend on urban blue spaces. Our literature review demonstrates how FCF is studied in a diverse body of scientific publications that rarely draw on each other. As such, FCF and its relevance for sustainable and just planning of urban blue space remain relatively unknown. Using the literature review, a survey of FCF in European capitals, and examples from FCF in Stockholm, we demonstrate how attention to FCF raises pertinent and interrelated questions about access to water, food and recreation; human health; animal welfare and aquatic urban biodiversity.
npj Urban Sustainability
2021, Volym: 1, nummer: 1, artikelnummer: 41
Sjöar och vattendrag
Bebyggd miljö
SDG11 Göra städer och bosättningar inkluderande, säkra, motståndskraftiga och hållbara
SDG3 Säkerställa hälsosamma liv och främja välbefinnande för alla i alla åldrar
SDG2 Avskaffa hunger, uppnå tryggad livsmedelsförsörjning och förbättrad nutrition samt främja ett hållbart jordbruk
Fisk- och akvakulturforskning
DOI: https://doi.org/10.1038/s42949-021-00043-9
https://res.slu.se/id/publ/114857