Skip to main content
SLU:s publikationsdatabas (SLUpub)

Bok2022

Julens växter, smaker & dofter : medicinhistoriska och kulturella funderingar

Appelgren, Lars-Erik

Sammanfattning

Glögg, julstjärna, saffran och kryddnejlikor. Bland mycket annat självklara inslag i vårt julfirande. Men varifrån kommer dessa kryddor och växter? Och på vilket sätt ingår de i våra traditioner? Myrra var till exempel en gång i tiden ett mytomspunnet läkemedel. Pomerans hjälpte magen när den var i olag, grankåda kunde användas som sårsalva och misteln var inte bara något man kysstes under. Lars-Erik Appelgren, professor emeritus vid Sveriges lantbruksuniversitet har skrivit en lustfylld kulturell och medicinhistorisk resa från början av våra urgamla jultraditioner fram till modern tid. Fylld av fakta och fiktion, historiska citat, roliga anekdoter och många härliga recept.

Publicerad i


Utgivare: Bokförlaget Langenskiöld