Skip to main content
SLU:s publikationsdatabas (SLUpub)

Faktablad2011Öppen tillgång

Utvecklingsrytmen hos maltkorn påverkar proteinkvaliteten

Johansson, Eva; Holm, Lena

Sammanfattning

Utvecklingrytmen hos maltkorn, dvs hursnabbt efter sådd som kornet blommar respektivemognar av, påverkar malt och ölkvalitetenvid ölproduktion. Detta har påvisats inom ettprojekt finansierat av SL-stiftelsen och PartnerskapAlnarp. Såtidpunkten, och därmedskillnader i medeltemperatur, ljusmängd ochdagslängd under den tidiga delen av kornplantansutveckling, var den parameter som ihögst grad påverkade utvecklingsrytmen hosmaltkorn. En tidigare såtidpunkt resulterar ien långsammare utvecklingsrytm hos kornetfram till blomning. Denna långsammare utvecklingsrytmledde till en bättre proteinsammansättninghos det mogna maltkornet samten lägre nedbrytning av proteinpolymerernatill peptider och aminosyror vid mältning ochdärmed till en bättre ölkvalitet.

Publicerad i

LTJ-fakultetens faktablad
2011, nummer: 2011:31
Utgivare: Fakulteten för landskapsplanering, trädgårds- och jordbruksvetenskap, Sveriges lantbruksuniversitet