Skip to main content
SLU:s publikationsdatabas (SLUpub)

Konferensartikel2014Öppen tillgång

Ger kvävegödsling eller inblandning av rödklöver i vallen någon effekt på mjölkens fettsyrasammansättning?

Arvidsson, Katarina; Gustavsson, Anne-Maj; Fievez, Veerle; Martinsson, Kjell

Sammanfattning

Ett positivt samband mellan koncentrationen av råprotein och fettsyror har påvisats i en rad olika arter. Syftet med denna studie var att undersöka om detta samband kunde användas för att påverka mjölkens fettsyrasammansättning. Följaktligen gödslades en timotejvall med tre olika nivåer av kväve: 30, 90 och 120 kg N/ha till förstaskörd för att åstadkomma tre ensilage med olika råproteinkoncentration. Ett fjärde ensilage bestående av rödklöver och timotej (60 respektive 40 % på ts-basis) inkluderades också. Studien genomfördes under typiska produktionsbetingelser, dvs. med samma typer och mängder av kraftfoder som på en kommersiell gård. De uppnådda skillnaderna i fettsyrakoncentrationer mellan ensilagen påverkade dock inte mjölken, vilket visar att ökad kvävegödsling, eller inbladning av rödklöver, inte nödvändigtvis leder till högre koncentrationer av fleromättade fettsyror i mjölk vid en foderstat bestående av 60% vallfoder och 40% kraftfoder.

Nyckelord

ensilage; fettsyror; mjölkproduktion; råprotein

Publicerad i

Report from the Department of Crop Production Ecology (VPE)
2014, nummer: 18, sidor: 117-119 Titel: Vallkonferens 2014 : konferensrapport 5–6 februari 2014 : Uppsala, Sverige
ISBN: 978-91-576-9200-9Utgivare: Institutionen för växtproduktionsekologi, Sveriges lantbruksuniversitet

Konferens

Vallkonferens 2014, 5–6 februari 2014 Uppsala, Sverige