Skip to main content
SLU:s publikationsdatabas (SLUpub)

Kapitel i rapport 2014Öppen tillgång

Två, tre eller fyra skördar av vallfoder per år : kostnader och fodervärde till kor

Gunnarsson, Carina; Spörndly, Rolf; Nilsdotter-Linde, Nilla

Sammanfattning

Sex odlingsförsök som jämfört två eller tre skördar och två försök som jämfört tre eller fyra skördar har sammanställts. Avkastningen av torrsubstans var 3 % mindre men energivärdet var 0,4 MJ/kg ts högre och råproteinhalten 18 g/kg ts högre för tre skördar jämfört med två. Torrsubstansavkastningen var 5 % mindre men energivärdet var 0,3 MJ/kg ts högre och råproteinhalten var 17 g/kg ts högre vid fyra skördar jämfört med tre.

Skördekostnader beräknades för gödsling, slåtter, strängläggning, exakthackning, transport samt inläggning och packning i plansilo. Fodrets värde beräknades för en genomsnittskvalitet för varje skördesystem och foderstater gjordes dels enligt det nya fodervärderingssystemet NorFor, dels enligt det svenska klassiska systemet som varit i bruk i decennier.

Kostnaden för skörd och gödsling ökade med 10 öre/kg ts vid övergång från två till tre skördar. Samtidigt ökade fodrets värde med 13 öre/kg ts. Fodrets ökade värde kompenserade alltså de ökade kostnaderna för skörd och gödsling. Vid övergång från tre till fyra skördar ökade kostnaderna för skörd och gödsling med 19 öre/kg ts. Samtidigt ökade fodrets värde med 13 öre/kg ts. Fodrets ökade värde kompenserade alltså inte för de ökade kostnaderna för skörd och gödsling. Vallfodrets ökade värde i foderstaterna bygger på ökad konsumtion och förutsätter en större areal för samma mjölkproduktion.

Nyckelord

skördesystem, fodervärde, ekonomi, areal, läglighetskostnader, skördekostnader, foderstat, råprotein, energi, NDF

Publicerad i

Report from the Department of Crop Production Ecology (VPE)
2014, nummer: 18, sidor: 109-112
Titel: Vallkonferens 2014
ISBN: 978-91-576-9200-9
Utgivare: Institutionen för växtproduktionsekologi, Sveriges lantbruksuniversitet