Skip to main content
SLU:s publikationsdatabas (SLUpub)

Kapitel i rapport 2014Öppen tillgång

Rotröta påverkar uthålligheten hos vallbaljväxter

Wallenhammar, Ann-Charlotte; Nilsdotter-Linde, Nilla; Jansson, Jan; Stoltz, Eva

Sammanfattning

Rödklöver, som är basen i närproducerat protein, har sviktande uthållighet orsakad av rotröta som utvecklas i roten och orsakas av flera patogena svampar som finns i jorden. Angreppens påverkan på vallens botaniska sammansättning, produktionsnivå och kvalitet jämfördes i två fältförsök under tre vallår. Fröblandningar med olika baljväxter jämfördes i två- och treskördesystem. Baljväxterna som undersöktes var rödklöver SW Fanny (med och utan cikoria) och SW Vivi, vitklöver, käringtand och blålusern. Rödklöver gav störst totalavkastning över tre vallår. Baljväxthalten var högst i rödklöver de första två åren, trots stora angrepp av rotröta i vall II. Vallår III minskade rödklöverhalten signifikant och blev jämförbar med andelen vitklöver. Vivi skördad två gånger gav större avkastning än Fanny+ cikoria med tre skördar. I övrigt fanns inga signifikanta avkastningsskillnader mellan fröblandningar eller skördesystem i slutet av försöksperioden. Angreppen av rotröta var signifikant större i rödklöver än i övriga baljväxter. Blålusern hade större angrepp av rotröta än käringtand och vitklöver som låg på en låg nivå. Foderkostnaden blev minst med rödklöver respektive vitklöver i treskördesystem. Uthålligheten i baljväxtvallar totalt sett kan sannolikt ökas genom att alternera artvalet i baljväxtdominerade växtföljder med vitklöver, käringtand och blålusern som lämpliga alternativ till rödklöver.

Nyckelord

rotröta, baljväxter, Trifolium, Medicago, Lotus, skördesystem, avkastning, baljväxthalt

Publicerad i

Report from the Department of Crop Production Ecology (VPE)
2014, nummer: 18, sidor: 55-58
Titel: Vallkonferens 2014
Utgivare: Institutionen för växtproduktionsekologi, Sveriges lantbruksuniversitet