Sammanfattning
- Personalens hygien och hälsostatus är en viktig bidragande orsak till spridning av humansmittor med frukt, bär och grönsaker
- Hygien och hälsa påverkas av kulturella traditioner och ekonomiska faktorer
- Arbetet med personalens hygien och hälsostatus förutsätter ledarskap
- God hygien under arbetsdagen förutsätter tillgång till sanitära utrymmen med rinnande vatten, tvål och desinfektion och torkning
- Val av vattentemperatur, tvål, desinfektionsmedel samt torkningssätt inverkar på överlevnad av mikroorganismer på händer
- Barriärer i form av skyddskläder och handskar minimerar spridningsrisken från människor till frukt, bär och grönsaker, men kan samtidigt inge en falsk trygghet
- Hygien och hälsa är inte bara en fråga om kunskap utan också om insiktsbaserat handlande; det måste vara automatiserat
- Etablering av en företagskultur för personalens hygien och hälsa är ett ledarskapsansvar
Nyckelord
företagskultur; handhygien; personalens hygien; personalen hälsa; policy; smittor; skyddskläder; tarmsmittor
Publicerad i
LTV-fakultetens faktablad
2015, nummer: 2015:22
Utgivare: Fakulteten för landskapsarkitektur, trädgårds- och växtproduktionsvetenskap, Sveriges lantbruksuniversitet
Associerade SLU-program
Framtidens djurhälsa och djurvälfärd (tom Jan 2017)
UKÄ forskningsämne
Folkhälsovetenskap, global hälsa, socialmedicin och epidemiologi
Trädgårdsvetenskap/hortikultur
Företagsekonomi
Permanent länk till denna sida (URI)
https://res.slu.se/id/publ/68451