Skip to main content
SLU:s publikationsdatabas (SLUpub)

Konferensartikel2017Öppen tillgång

Hur kan sockerinnehåll i vallfoder påverkas? Del 2 - konservering och utfodring

Müller, Cecilia

Sammanfattning

Sockerinnehållet i vallfoder är av intresse för några hästgrupper som av olika skäl inte bör utfodras med foder med hög koncentration av lättlösliga kolhydrater. Vanligt förekommande rekommendationer för utfodring av sådana hästar är att använda fjolårshö samt att blötlägga vallfodret före utfodring. Dessa faktorer har tillsammans med konserveringsmetoden undersökts med avseende på deras inverkan på sockerinnehållet i vallfoder. Från samma vall skördades ensilage, hö- silage och hö vid samma tidpunkt. De tre fodertyperna lagrades i 3, 6, 12 och 18 månader. Ett test med blötläggning av vallfodret utfördes under 12 och 24 h. Resultaten visade att ensilering reducerade sockerinnehållet i högst utsträckning av de testade behandlingarna. Lagringstiden hade inte någon reducerande inverkan på sockerhalten. Blötläggning reducerade sockerinnehållet i alla foder, men det var inga stora skillnader i sockerinnehåll mellan foder som blötlagts i 12 eller 24 h. Ensilage hade lägre sockerinnehåll än hö som blötlagts i 24 h. Är målet att producera vallfoder med lågt sockerinnehåll, bör vallen konserveras som ensilage och inte som hö.

Publicerad i

Report from the Department of Crop Production Ecology (VPE)
2017, nummer: 22, sidor: 139-142
Titel: Vallkonferens 2017 : konferensrapport : 7-8 februari 2017
ISBN: 978-91-576-9464-5, eISBN: 978-91-576-9464-5
Utgivare: Institutionen för växtproduktionsekologi, Sveriges lantbruksuniversitet

Konferens

Vallkonferens 2017