Ortiz Rios, Rodomiro Octavio
- Institutionen för växtförädling, Sveriges lantbruksuniversitet
Översiktsartikel2017Vetenskapligt granskadÖppen tillgång
Dwivedi, Sangam L.; van Bueren, Edith T. Lammerts; Ceccarelli, Salvatore; Grando, Stefania; Upadhyaya, Hari D.; Ortiz, Rodomiro
Increasing demand for nutritious, safe, and healthy food because of a growing population, and the pledge to maintain biodiversity and other resources, pose a major challenge to agriculture that is already threatened by a changing climate. Diverse and healthy diets, largely based on plant-derived food, may reduce diet-related illnesses. Investments in plant sciences will be necessary to design diverse cropping systems balancing productivity, sustainability, and nutritional quality. Cultivar diversity and nutritional quality are crucial. We call for better cooperation between food and medical scientists, food sector industries, breeders, and farmers to develop diversified and nutritious cultivars that reduce soil degradation and dependence on external inputs, such as fertilizers and pesticides, and to increase adaptation to climate change and resistance to emerging pests.
cultivar diversity; cooperation; climate change; food systems
Trends in Plant Science
2017, Volym: 22, nummer: 10, sidor: 842-856
SLU Nätverk växtskydd
SDG2 Avskaffa hunger, uppnå tryggad livsmedelsförsörjning och förbättrad nutrition samt främja ett hållbart jordbruk
SDG12 Säkerställa hållbara konsumtions- och produktionsmönster
SDG13 Vidta omedelbara åtgärder för att bekämpa klimatförändringarna och dess konsekvenser
SDG15 Skydda, återställa och främja ett hållbart nyttjande av landbaserade ekosystem, hållbart bruka skogar, bekämpa ökenspridning, hejda och vrida tillbaka markförstöringen samt hejda förlusten av biologisk mångfald
Växtbioteknologi
Genetik och förädling
DOI: https://doi.org/10.1016/j.tplants.2017.06.011
https://res.slu.se/id/publ/83629