Skip to main content
SLU:s publikationsdatabas (SLUpub)

Tidningsartikel2018Öppen tillgång

Handeln styr prisutvecklingen på livsmedel

Nilsson, Jerker

Sammanfattning

Det talas ofta om att lantbrukarnas avräkningspriser utvecklas annorlunda än livsmedelsindustrins priser, liksom de priser som konsumenterna betalar i butikerna. Det förhållandet att priserna i de tre leden utvecklas på olika sätt har behandlats i en krönika i Lantbrukets Affärer 2011, nummer 12. En ny studie, som ännu inte är publicerad, går ett snäpp vidare och kartlägger orsakssambanden mellan prisförändringarna i kedjans olika led. Författaren är grek, men studien bygger på data från den finska livsmedelssektorn, som ju har så pass stora likheter med den svenska att resultaten troligen är överförbara. I båda länderna kännetecknas de olika leden av förädlingskedjan av maktkoncentration. Dagligvaruhandeln i Finland är faktiskt ännu starkare. Två butikskedjor har en sammanlagd marknadsandel på över åttio procent.

Nyckelord

livmedel; prisutveckling; köttprodukter; mejeriprodukter; ägg

Publicerad i

Lantbrukets affärer
2018, nummer: 10, sidor: 47-47