Skip to main content
SLU:s publikationsdatabas (SLUpub)

Sammanfattning

Livsmedelssystemet är i behov av att ställa om mot en ökad ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet för att fortsätta vara konkurrenskraftig, bidra med arbetstillfällen och framförallt producera och distribuera svensk mat. Produktionen av livsmedel måste minska sin påverkan på klimatet och minimera förlusten av biologisk mångfald.För att förstå hur ett sådant skifte kan se ut, från dagens förhållningssätt och inlåsningar till ett hållbart och resilient system, behövs tydliga målbilder över alternativa framtider som visar att andra system är möjliga. Att skapa en förflyttning kräver en riktning, en förståelse för vad en förändring kan leda till likt en förankring i framtiden som kan inspirera och visa vägen framåt. Samtidigt måste det vara fortsatt lönsamt för aktörer inom det svenska livsmedelssystemet att producera och distribuera mat – detta kan bidra till fortsatta inlåsningar i det nuvarande systemet då en hållbar ekonomi är nödvändigt för företags överlevnad, och så länge rådande affärsmodeller fungerar innebär det en risk att förändra dessa modeller.En hållbar omställning kommer dock kräva nya affärsmodeller, och förändring innebär också ofta nya möjligheter. Bilindustrin har utvecklat nya intäktskällor genom leasing, laddstationer, datainsamling, etc. – flera faktorer som även kopplar till en omställning mot ett mer hållbart transportsystem.Att skapa nya affärsmodeller som bidrar till en hållbar omställning handlar inte bara om enskilda företags affärsmodeller. För att utforska, utveckla, och etablera affärsmodeller som påverkar det övergripande livsmedelssystemet krävs samverkan mellan aktörer över hela värdekedjan från primärproduktion till handel och konsument. Gemensam förståelse behöver skapas för hur en omställning kan se ut, dels i vilka framtider vi tar sikte på, dels i vilka steg som krävs för att komma dit och hur lönsamhet kan kopplas till processen.För att bidra till systemomställningen av livsmedelssystemet och skapa samsyn kring affärsmodellers roll i detta, arrangerades en dialogserie i tre delar inom Mistra Food Futures. Dialogserien samlade aktörer inom livsmedelsystemet för att skapa en gemensam förståelse kring nödvändiga förändringar, barriärer, affärsmodeller och innovationer på vägen mot en hållbar omställning.

Publicerad i

Mistra Food Futures Report
2023, nummer: 16
Utgivare: Swedish University of Agricultural Sciences

UKÄ forskningsämne

Miljöteknik och miljöledning
Övrig annan samhällsvetenskap

Publikationens identifierare

  • ISBN: 978-91-8046-867-1
  • eISBN: 978-91-8046-868-8

Permanent länk till denna sida (URI)

https://res.slu.se/id/publ/131853